HACCP en allergenen gecertificeerd

HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points

Als een bedrijf bederfelijke eet- en drinkwaren behandeld en bereid dan moet het bedrijf een voedselveiligheidsplan hebben. Een voedselveiligheidsplan beschrijft de processen die belangrijk zijn bij ontvangst, bereiding, productie, verpakking, opslag en transport van levensmiddelen. In het plan staan ook de zogeheten kritische controlepunten. Dit zijn punten in het productieproces die vragen om extra maatregelen om de voedselveiligheid te garanderen. Ondernemers die levensmiddelen verkopen en volgens HACCP-regels werken, zijn in staat veilig voedsel te produceren. Partyverhuur Luxus is HACCP gecertificeerd en werkt volgens de actuele hygiënecode richtlijnen.

Allergenen certificering

Sinds december 2014 zijn restaurants, cateringbedrijven en andere horeca verplicht om informatie te geven over allergenen.

Bij mensen met een voedselallergie reageert het afweersysteem abnormaal sterk op eiwitten in ons voedsel. Deze eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken worden allergenen genoemd. Allergische reacties gaan gepaard met symptomen als jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of overgeven. De ernstigste reactie is anafylactische shock, waarbij symptomen als een sterk verlaagde bloeddruk en bewusteloosheid levensbedreigend kunnen zijn.

Door de Europese Unie is bepaald dat alleen de voedsel-allergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. Het gaat hier om 14 allergenen die vermeld moeten worden in de allergenendeclaratie. Dit zijn:

  • Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
  • Schaaldieren
  • Eieren
  • Vis
  • Pinda
  • Soja
  • Melk (inclusief lactose)
  • Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfiet
  • Lupine
  • Weekdieren

In de praktijk betekent dit dat alle allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het horecabedrijf, ongeacht in welke vorm. Hoe de informatie aan de gast verstrekt wordt mogen horecaondernemers zelf bepalen. De allergeneninformatie mag schriftelijk, mondeling of elektronisch aan de gast worden aangeboden. Partyverhuur Luxus is allergenen gecertificeerd.